uik berbangga berbangga nieyh! aku sudah berjaya buat nasi lemak dengan sambalnya sekali! wuhuuu! happy giler... aku paling lemah tang sambal aduih! macam tak sedap aku buat bhai! memang tak sedap pon ! tetapi saya nurul ashikin zakariah dengan bangganya berjaya membuat sambal yang boleh dimakan! eceh! bangga! pada hari ini! yeah ! mamy loves it! dia boleh datang rumah wan semata mata untuk tapau nasi lemak aku toh.. sekali dia kata sedap boleh buat lagi.. wah!! tahu tak betapa bangganya bila ada orang puji masakan kita ! padahal first time buat! yeah suka suka suka !
kadangkan perasan tak bahan masakan tak cukup dan memang tak berapa nak cukup jugak tetapi orang kata sedapnya! awat sedap sangat ni?? pandai hang masak? apa rahsianya?? APA RESIPI KERAMAT NIE? APABAHAN RAHSIA? masakan yang sedap mesti ada rahsiakan?? sebenarnya TIDAK ! ada satu je rahsianya!
sebenarnya masakan yang sedap lahir dari hati yang ikhlas untuk memasak... mungkin tak cukup bahan tetapi keikhlasan hati itu menjadi perasa.. tapi kalau orang yang tak pandai masak tu tak sedap tu lain cerita la!! tetapi mungkin ada kaitannya.. orang yang tak tahu amsak ni selalunya tak suka masak.. bila dia masak tak berapa nak ikhlas kot.. itu yang jadi lagi tak sedap1 ahha...
KEIKHLASAN HATI MEMASAK UNTUK BERI ORANG MAKAN ADALAH RAHSIA MAKANAN YANG SEDAP..
serius nie !! bukan main main tau! ni bukan feng shui ke apa... cukupla contohnya ibu kita.. bila dia masak semuanya sedap! sebab? sebab apa?? sebab dia masak dengan ikhlasnya nak beri suami dan anak anaknya makan.. cuba korang yang tak minat nak masuk dapur nak masak.. bilakorang masak confirm tak sedap !! hahahasebab tak da kehendak yang kuat memasak untuk bagi orang makan dan gembira..
itu je pon rahsianya.. selain itu ada juga kaitannya dengan bahan istimewa yang digunakan.. campur pula dengan keunikan sesuatu masakan itu menjadikannya sedap.. tetapi makanan yang sedap dari segi rohaninya ialah KEIKHLASAN HATI... itu je pon...sekian terima kasih...
bahan bahan yang digunakan tadi untuk masak nasinya: santan, garam, beras, halia, daun pandan..
No comments:
Post a Comment